fbpx
 • CoronaCabaree

  Uusi vuosikymmen vaihtui. Evenderissa olimme vakuuttuneita siitä, että jotain uutta ja mullistavaa on tulossa, mutta se, millä tavalla tämä tulisi ilmenemään, oli vielä täysi kysymysmerkki. 

  Elettiin uuden vuosikymmenen viikkoa numero 11. Valmistauduimme maaliskuun lopussa oleviin Kongressimessuihin ja Evenderin toiminta pyöri normaaliin tahtiin. Evenderin toimintaa pääsääntöisesti hoitava juontaja-näyttelijä Emma Jäntti valmistautui tulevan viikon kauppakeskusjuontokeikoille. Lastenhoito oli sovittu ja kaikki oli kuten pitää. Yhtäkkiä COVID-19 -POMMI putosi, kuin salama kirkkaalta taivaalta. Aluksi harmitti, mutta se meni nopeasti ohi, kun menetetyt keikat ja tulevat tilaisuudet laitettiin uusiin mittakaavoihin. Oli selvää, että jotain on tehtävä: tästä ei tulla yksin selviämään, mutta yhdessä se on mahdollista.

   

  Aloite CoronaCabareesta syntyy
  Facebookiin syntyi ryhmä nimeltä “Yrittäjien ja taiteilijoiden koronatukiryhmä”. Emma bongasi ryhmässä Juha Palotien aloitteen virtuaalikonserteista ja ehdotti Juhan postauksessa seuraavaa: 

  Tää olis hieno saada kaikille esiintyville taiteilijoille. Voitaisko suunnitella yhteinen setti? Itse olen juontaja ja näyttelijä ja olen kiinnostunut tulemaan mukaan esimerkiksi juontamaan ko. ohjelmaa! 🙂 Keikat meni täälläkin alta. 🙁 Voitaisiin rikastuttaa ohjelmakokonaisuutta eri toimijoiden esityksillä. Tästä voisi tehdä myös useamman lähetyksen sarjan! Markkinointikin yltää laajemmalle kun on kaikki toimijat yhdessä markkinoimassa. Mitäs sanotte?”

   

  Ajatus sai kannatusta ja sen seurauksena Emma teki asiasta uuden aloitteen:

  Suunnitteilla esiintyvien taiteilijoiden yhteinen verkkolive -konsertti/”tapahtuma”, jonka kautta katsojat voivat osoittaa tukensa meille. Riippuen siitä miten moni toimija lähtee mukaan, voidaan toteuttaa myös konserttisarja. 

  Pidämme etäpalaverin verkossa aiheeseen liittyen tiistaina 17.3 kello 11.00. Ilmoita tähän postaukseen mikäli haluat mukaan palaveriin! Myös tekniset osaajat ovat tervetulleita mukaan.”

   

  Aloite sai parin päivän aikana jo toistasataa ilmoittautujaa. Palaverin seurauksena Emma laittoi jakoon osallistujalistan, jonne mukaan haluavat toimijat lisäsivät itsensä.
  Heti ensimmäisen viikon aikana Emma oli yhteydessä tahoihin, jotka voisivat olla mahdollistamassa CoronaCabareen toteutusta.  Vastaukseksi saatiin, että yleiset tahot toteuttivat konsertteja, joihin palkattiin ainoastaan maamme suurituloisimpia artisteja.  Sadat toimijat olivat edelleen tukea vaille. 

  Perjantaina 20.3.2020 Emma pääsi Evenderin edustajana Alfa TV:n Uutiskauhaan kertomaan koronaviruksen vaikutuksista tapahtuma-alalle. Samalla julkistettiin virallisesti CoronaCabareen kumppanihaku.

   

  20.3.2020 Emma jätti Evenderin puolesta Business Finlandille rahoitushakemuksen CoronaCabareen toteutukseen. Projektisuunnitelma ja rahoitusperustelut kuvattiin seuraavasti:

  ”Koronatukikabaree on täysin uusi innovaatio, joka on syntynyt kriisitilanteen seurauksena. Idea on syntynyt Emma Jäntin aloitteesta ja näin ollen sen toteuttavana tahona on luonnollisesti Evenderi Oy. Aloite projektista on laitettu liikkeelle 14.3 ja siihen on ilmoittautunut perjantaihin 20.3 mennessä lähes 300 tapahtua-alan toimijaa, joista suurin osa on esiintyviä taiteilijoita. Kaikki mukaan ilmoittautuneet toimijat ovat jääneet ilman tuloja koronakriisin seurauksena. Koronatukikabareen avulla voidaan auttaa satoja ahdingossa olevia tapahtuma-alan toimijoita. Näistä suurin osa on mikroyrityksiä ja toiminimiyrittäjiä, joilla ei ole mitään muuta keinoa saada apua, kuin KELA:n pienet tuet, jotka eivät riitä mitenkään korvaamaan menetettyjä ansiotuloja. Koronatukikabaree on erilainen toiminnaltaan, kuin muut vireillä olevat virtuaalikonsertit, sillä se yhdistää eri taiteenlajeja monipuolisesti. Kabareen avulla taloudellista tukea voidaan osoittaa monipuolisesti eri tapahtuma-alan toimijoille. Ohjelmakokonaisuus tullaan toteuttamaan virtuaalilähetyksinä kymmenessä osassa. Mukana projektissa on toimijoita ympäri Suomea. Koronatukikabaree erottuu muista vireillä olevista projekteista myös siten, että siihen otetaan mukaan pienempiä toimijoita, sen sijaan, että suosittaisiin isoja ja nimekkäitä artisteja. Pienet toimijat ovat tällä hetkellä ne, joille koronakriisi aiheuttaa kaikkein eniten vaikeuksia. Isoilla ja nimekkäillä artisteilla riittää puskuria selvitä kriisin yli, mutta usealla pienellä ei.”

   

  Business Finlandilta myönteinen rahoituspäätös
  9.4.2020 tapahtui oikeus, kun Emman sähköpostissa odotti myönteinen rahoituspäätös Business Finlandilta. 100 000€:n suuruinen avustus oli myönnetty CoronaCabareen toteutukseen. Tuotannossa päädyttiin ottamaan pääsiäisen ajan happea ja hommat laitettiin käyntiin toden teolla heti seuraavana tiistaina. 

  Kuten hankehakemuksesta näkee, Evenderi on todella luvannut toteuttaa KYMMENEN jaksoa kyseistä ohjelmaa. Tässä kohtaa kerrottakoon, että yhden televisiolähetyksen hinta-arvio on noin 40 000€. Siitä pystyy aika hyvin ynnäilemään koko ohjelman kulurakenteen, mikäli jokaiselle pystyttäisiin maksamaan täysimääräiset korvaukset. Tämä tarkoittaa sitä, että tuotantoa toteutetaan hyvin pienellä tiimillä ja jokainen projektissa mukana oleva henkilö joutuu työskentelemään talkoohengellä. 100 000€:n avustuksen edyllytyksenä oli, että hankkeen kokonaisbudjetti tulee olla 125 000€, eikä siihen saa sisältyä markkinointikuluja. Ja jotta CoronaCabaree saavuttaisi katsojia, tarvitaan markkinointia. Tämän vuoksi Evenderi etsii aktiivisesti mukaan sponsoreita, jotka pystyvät mahdollistamaan ohjelman toteutusta kanssamme.

  Tukikonsertti tukee alan toimijoita
  Rahoituksen turvin pystymme mahdollistamaan tukikonserttirakenteen, ja itse tukikonsertilla kerätään lahjoituksia tulonsa menettäneille esiintyville taiteilijoille. Lisätietoja asiasta tullaan julkaisemaan kun Cabareen markkinointi käynnistetään.

  Polemiikki rahoituksesta
  Koska Business Finlandin rahoitusten myöntäminen on herättänyt melkoista polemiikkia, tahdomme kertoa avoimesti mistä on kyse. CoronaCabareen 125 000€:n budjetista 115 000€:a on merkitty suoraan ostopalveluihin ja 10 000€ on osoitettu projektin johtajan palkkaan. Kun Business Finlandin tuki on 100 000€:a, voidaan suoraan todeta, että tuki kokonaisuudessaan käytetään nimenomaan osotopalveluihin täysimääräisesti. Tästä voi suoraan päätellä, miten Evenderille myönnetty avustus tullaan osittamaan = tuki menee todellakin sinne, minne sen on luvattu, eli tapahtuma-alan mikroyrittäjien ja toiminimien ostolaskuihin.
  Rahoitus sisältää de minimis -tukea, ja siten projektin raportoinnin suhteen on erittäin tarkat ja pitkät säännökset. Tuesta 70% maksetaan ennakkoon ja 30% maksetaan loppuraportoinnin jälkeen. Rahoituksen myöntäjä pitää siis tarkkaan huolta siitä, että projekti toteutetaan siten, miten se on heille esitetty.

  Business Finland ei todellakaan ole tehnyt ainoastaan huonoja päätöksiä: myöntämällä tuen Evenderin organisoimalle CoronaCabareelle, he ovat osoittaneet tukensa myös niille, jotka ovat muun avun ulkopuolella. 


  CoronaCabaree toteutuu
  Konserttisarjan ensimmäinen virtuaalilähetys on lauantaina 16.5.2020 lapsille ja sunnuntaina 17.5 aikuisille. Ohjelmakokonaisuuksia tullaan näkemään joka lauantai ja sunnuntai seuraavan viiden viikon ajan 7.6.2020 asti. Konserttisarja sisältää viisi reilu tunnin mittaista mittaista aikuisille suunnattua ohjelmakokonaisuutta sekä viisi lapsille suunnattua noin. 20 minuutin mittaista ohjelmakokonaisuutta.

  Lähetyksen kesto ja aloitus päivämäärät päivitetty artikkeliin 4.5.2020