fbpx
 • 46% Flow Festivaleilla myydyistä annoksista on kasvisannoksia. Flow Festival on sitoutunut kestävään kehitykseen ja myös kouluttaa kaikki tapahtumaan tulevan ruokamyyjät Sustainable meal ohjelman mukaan. Joka vuosi asiantuntija ja vaikuttaja raati valitsee parhaan Sustainable meal ruoka-annoksen. Tänä vuonna myös yleisö pääsee valintaan mukaan valitsemaan festivaalin parasta vastuullista annosta.

  Mikä tapahtuma
  Flow Festival

  Missä & milloin
  Helsingin Suvilahdessa 9-11.8.2019. Lisäksi Kansallisoopperassa ohjelmaa 7.8 ja 8.8

  Järjestäjä
  Flow Festival Oy

  Monetta kertaa järjestetään
  Järjestetty vuodesta 2004 lähtien. Vuoden 2019 tapahtuma on järjestyksessään 16. kerran.

  Kävijämäärä
  Tapahtuman odotettu kävijämäärä on 28 000 kävijää per. päivä.

  Flow Festivalin ovat perustanut Suvi ja Tuomas Kallio yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa vuonna 2004. Alun alkajaan tapahtuman ajatuksena oli tarjota jotain uutta suomalaiselle musiikki- ja kaupunkitapahtumien kentälle. Vuoden 2019 tapahtuma on järjestyksessään jo 16. Tapahtuma lähti alunperin liikkeelle pienestä soul ja jazz klubitapahtumasta ja kasvoi vuosien varrella yhdeksi suomen suurimmista ja tunnetuimmista tapahtumista, jolla on myös kansainvälisiä ulottuvuuksia. Alkuperäinen idea on kuitenkin säilynyt: yhä edelleen Flow Festival tarjoaa yleisölleen laajan kattauksen uusia artisteja sekä mielenkiintoista ja uutta taiteellista sisältöä.

  Haastateltavanani on tuotantopäällikkö Isabella Rossi, joka aloitti pestissä toukokuussa 2018 pitkäaikaisen tuotantopäällikön äitiysloman sijaisena. Rossi kertoo hakeutuneensa hommaan, sillä oli jo useamman vuoden ajan ollut Flow:n kävijä ja kokenut tapahtuman kiinnostavaksi festivaaliksi.

  Milloin tuotanto aloitetaan
  Uuden tapahtuman tuotanto aloitetaan käytännössä heti edellisen lopputöiden päätyttyä. Siitä eteenpäin tuotannon tahti kiihtyy ja kiihtyy loppua kohden. Kaikkein kiireisin aika sijoittuu kesäkaudelle, toukokuusta elokuun loppuun. Suurin osa tapahtuman työntekijöistä on mukana festivaalin tuotannossa vain kyseisen ajankohdan.

  Mitä kaikkea tapahtuu ennen festareita
  Suvilahdessa, jossa festivaali järjestetään, ei käytännössä ole oikein mitään infrastruktuuria valmiina. Tuotanto rakentaa lähes kaiken alusta pitäen; lähtien ihan sähkö- ja vesivedoista, viemäröinnistä, nurmikon leikkaamisesta, vihertöistä ja istutuksista. Teemme paljon maisemointityötä ja rakennamme miljöötä. Töitä riittää ympäri vuoden mm. lupa-asiat ja erilaiset alihankinta sopimukset sekä aluesuunnittelu vievät suuren osan ajasta.

  Mistä työryhmä koostuu
  Tuotanto koostuu useammasta osasta. Artistituotannolla, tekniikalla ja aluetuotannolla on kaikilla omat tiiminsä. Omalla vastuullani on aluetuotannon puoli, johon sisältyvät aluesuunnittelu, rakenteet, yleisöpalvelut ja infraratkaisut.

  Millainen on yhteistyöverkosto
  Käytämme paljon alihankkijoita: joka alueella käytännössä on isompi alihankkija kumppani, joilla voi olla omia alihankkijoita.
  Tuotannossa on mukana lukuisia eri suuruisia yrityksiä.

  Mitä tänä vuonna erityistä tapahtumassa tuotannollisesti
  Tuotannollisesti homma pyörii hyvin rutinoidusti. Tuotanto prosessi on vuosien varrella vakiintunut ja sitä johdetaan hyvin johdonmukaisesti ja vankalla ammattitaidoilla. Joka vuosi meillä on kuitenkin aina jotain spesiaalia. Uusien alueiden käyttö vaikuttaa esimerkiksi aina tuotantoon. Tähtäämme siihen, että joka vuosi teemme tapahtumasta entistä paremman. Tarkoitus on joka vuosi yllättää kävijät ja tarjota uudenlainen elämys. Alueelle rakennetaan vuosittain uudenlaisia ratkaisuja. Koska esiintyjiksi valitaan aina uusia, kiinnostavia ja ajankohtaisia artisteja, on artisti valinnoilla iso merkitys myös tapahtuman uusiutumisen kannalta. Kansallisoopperan kanssa solmittu yhteistyö on tänä vuonna ihan uusi juttu.

  Mitä tuotantopäällikkö tekee, kun tapahtuma on käynnissä
  Tuotantopäällikkö valvoo sitä, että kaikki tapahtumassa toimii kuten pitää. Tuotantopäällikön tehtäviin kuuluu kulkea alueella, katsoa että mahdolliset ongelmakohdat korjataan ja pitää huolta siitä, että tapahtuma on kävijöilleen toimiva ja turvallinen elämys.

  Onko joku mikä mennyt erityisen hyvin tai yllättänyt
  Tapahtumatuotannot ovat rankkoja rupeamia, mutta kun tapahtuma alkaa ja näkee miten kävijät nauttivat ja hehkuttavat tapahtumaa, tuntee voimakkaita onnen tuntemuksia siitä mitä on saanut aikaiseksi. Se jättää hyvän fiiliksen ja sellasen tunteen, että kyllä kannatti tehdä kaikki tämä työ.

  Missä ollut erityisesti haasteita
  Tuotantopäällikön työ vaatii hyvää ongelmanratkaisukykyä. Tuotantoihin osallistuu useita ihmisiä, yrityksiä, työntekijöitä ja toimijoita, joten luovia ratkaisuja tehdään ja keksitään päivittäin. Hyvällä suunnittelulla pyritään ennakoimaan tilanteita, mutta aina sekään ei ole mahdollista.

  Mikä on ollut mieleenpainuvin kommellus tai muu seikka, jota on sattunut tuotannon aikana
  Paljon ja monen laisia hetkiä on matkan varrella ollut, onneksi niille on enimmäkseen yhdessä naurettu tuotantoporukalla.

  Kerro jokin mielenkiintoinen nippelitieto
  46% Flowssa myydyistä ruoka-annoksista on kasvisannoksia! Flowssa ihmiset kokeilevat uusia asioita ja maistelevat kasvisannoksia, vaikka olisivatkin muuten lihansyöjiä. Flow on vastuullinen festivaali ja on sitoutunut myös vastuulliseen ruokatarjontaan. Kaikki astiat ovat ainoastaan biohajoavia. Lisäksi kaikki roska kierrätetään 100%. Emme myöskään tee mitään hankintoja, jotka eivät olisit monivuotisia.

  Mistä ohjelma koostuu
  Flow on kokonaisvaltainen elämys, joka tarjoaa sisältöjä kaikille aisteille. Musiikin lisäksi alueella on kuratoitu taide- ja ruokaohjelma. Flown taideohjelma käsittää muun muassa muuraleja, tilataideteoksia sekä esittävää taidetta. Sunnuntai on perinteisesti avoin perheille ja lipun ostaneet vanhemmat saavat ottaa maksutta mukaansa alle 10-vuotiaat lapset.

  Kuratoidun ruokaohelman vuoksi teemme tarkan valinnan sen suhteen, keitä ruokamyyjiä valitsemme tapahtumaan. Valitsemme myyjiksi yksityisiä pienempiä toimijoita, joilla on käytössä laadukkaat ja puhtaat raaka-aineet. Lisäksi koulutamme kaikki ruokamyyjämme Sustainable meal ohjelman mukaisesti. Se tarkoittaa vastuullisesti tuotettua ruokaa ja sitä, että kaikilla myyjillä on vähintään yksi vastuullisesti tuotettu ruoka-annos myynnissä. Sustainable meal annoksien kesken valitaan joka vuosi yksi voittaja-annos. Raati valitsee viidestä finalistiannoksesta, voittaja-annoksen sen maun, näön ja siinä käytettyjen raaka-aianeiden perusteella. Tänä vuonna myös yleisö tulee pääsee ensimmäistä kertaa valitsemaan omasta mielestään parhaan annoksen.

  SUSTAINABLE FLOW TARKOITTAA:

  • Hiilineutraaliutta
  • Vihreää sähköä
  • 100% kierrätystä
  • Ympäristöystävällistä ruokaa
  • Lähitoimijoita ja julkista liikennettä
  • Itämeren suojelua
  • Yhdenvertaisuutta
  • Turvallisuutta ja saavutettavuutta

  Flow Festival on lisäksi yksi maailman ensimmäistä hiilineutraaleista festivaaleista. 100% kierrätyksen lisäksi Flow käyttää tuotannossaan ainoastaan vihreätä sähköä.

  Artikkeli Emma Jäntti
  Kuvat Joachim, Harri Rauhanummi, Pavel Philippov, Kilo Victorsierra, Antti Rintala, Harri Rauhanummi, Joanna Hearts / Flow Festival