fbpx
 • Kosmos Festival on Suomen suurin metsäfestivaali tapahtuma, jossa konemuusikin lisäksi on tarjolla erittäin laaja kattaus taidetta monessa eri muodossa. Siitä huolimatta Kosmokselle ei ole myönnetty apurahoja sen toteuttamiseen. Kosmos Festival nousee yhä uudelleen ja uudelleen henkiin sen taustalla toimivan perheeksi muodostuneen yhteisön- ja asialle omistautuneen yleisön ansiosta.

   

  Mikä tapahtuma
  Kosmos Festival

  Missä ja milloin
  Pe 26. – Su 28.7.2019 Närhilän kylän metsässä Ristiinassa

  Järjestäjä
  Elektro Shamans ry

  Mistä lähtien
  Järjestetty vuodesta 2014 alkaen. Vuoden 2019 tapahtuma on järjestyksessään kuudes.

  Kävijämäärä
  2 000 kävijää /päivä.

  Vaikka tapahtuma järjestetäänkin metsässä, on järjestäjien kunnioitettava muun muassa paikallisia asukkaita, joka rajaa tapahtuman kapasiteettia.  Vuoden 2019 tapahtuma on toinen vuosi peräkkäin, joka on myyty ennakkoon loppuun.

  Mistä tapahtuma koostuu
  Portit aukeavat perjantaina kello 17.00 ja siitä lähtien musiikki soi taukoamatta ympäri vuorokauden aina sunnuntaihin kello 17.00 saakka. Bussikuljetuksia järjestetään paikan päälle eri kaupungeista: Helsingistä, Lahdesta, Tampereelta ja Oulusta. Bussit saapuvat paikalle, kun portit aukeavat ja poistuvat pari tuntia siitä, kun musiikki on lakannut soimasta.

  Musiikin lisäksi tapahtumassa on valtava määrä taidetta monessa eri muodossa: alueella on kauttaaltaan ympäristötaidetta ja taide-esityksille on varattu omat lavat, joissa nähtävissä on muun muassa sirkustaidetta. Paikalle rakennetaan lisäksi katettu taidegalleria, jossa esillä on teoksia eri taiteilijoilta.Lisäksi lukuisille eri workshopeille ja luennoille löytyy omia erillisiä alueitaan. Workshoppien tarjonta on laaja: niissä on mahdollista päästä kokeilemaan muun muassa joogaa, akrobatiaa ja hulavanteita. Myös lapsille on tarjolla omaa ohjelmaa: lasten workshopeissa on muun muassa naruaskartelua, kasvomaalausta ja kaverilampaiden hoivaamista.

  Kosmos festivaalien musiikkitarjontaan kuuluu undergroundiksi luokiteltavaa konemusiikkia kaikista eri tyylilajeista. Tämä tarkoittaa sitä, että esiintymässä ei ole lainkaan valtavirta musiikin piiriin kuuluvia artisteja. Vaikka Kosmoksessa ei olekaan haluttu toteuttaa samanlaista genre jakoa kuin ulkomailla, niin eri lavoja pystyy siitäkin huolimatta kuvailemaan suurpiirteisesti niiden sisältöjen perusteella.

  Vortex stage on päälava, jossa soi psytrance eri muodoissa
  Gravity stagella soi tekno, proge, livemusiikki, drum and bass ja muu alternative tyyppinen musiikki
  Space timella oli alun perin chill out alue, mutta nykyään mukaan on päässyt lisäksi tanssittava hypnoottinen konemusiikki ja downtempo
  Levitation stationlla soi rankempi konemusa, hi-tech ja hardcore
  Asteroid stagella soi psykedeelinen rock ja yöaikaan suomisaundi

   

  Ensin oli Lawatanssit ja Konemetsä, sitten tuli Kosmos. Vuosien ajan on vain spekuloitu, mikä seurasi ja ketä: liittyvätkö tapahtumat toisiinsa ja kuka on Kosmoksen takana? Lähdin ottamaan asiasta selvää.

  Laitoin mailia ensiksi Kosmoksen sivuilta löytyneeseen info sähköpostiosoitteeseen ja lähdin tiedustelemaan tuottajan perään. Sain pian vastauksen Harri Anderssonilta, joka tunnetaan myös nimellä DJ Proteus. Hän kertoi tuottajia olevan useampia, mutta hän voi puhua heidän kaikkien puolesta.

  Vaikka haastattelu toteutetaankin täysin puhelimen välityksellä – välittyy Harrista heti hänen lämmin ja avoin olemuksensa. Muutto on käynnissä, mutta hoidetaan tämä haastattelu nyt, niin se on sitten hoidettu -Harri nauraa.

  Kuinka Kosmos syntyi?
  Oli kesä 2013 kun Tevalan Mika tuli yhdessä toisessa tapahtumassa juttelemaan meille ja kertoi, että hänellä on iso tontti, jossa haluaisi järjestää kunnon metsäbileet. Me lähdettiin katsomaan tonttia ja aloitettiin tuotantoprosessi. Emme ole liitoksissa Lawatansseihin emmekä Konemetsään. Kosmos on aina ollut ihan oma juttunsa.

  ”Me” tarkoittaa minua ja silloista avopuolisoani Katariinaa, joka edelleen on tuotannossa mukana. Lisäksi “meihin” lukeutuu tapahtuman toinen päätuottaja Olli Suvanto eli PollyMiia Suvanto, Antti Jaatinen sekä maanomistaja Mika Tevala. Ensimmäisenä vuonna tuotannossa mukana oli myös Johanna eli Inkeri Tähti. Johanna oli mukana ensimmäiset kolme vuotta, kunnes siirtyi Kosmoksesta sivuun muiden töiden vuoksi.

  Kenestä tuotantotiimi koostuu?
  Meitä on perustaja perheet ja sitten lisäksi hillitön määrä muuta porukkaa. Kosmos työllistää kaiken kaikkiaan 1000 ihmistä joka vuosi. Vapaaehtoisilla on meille todella suuri merkitys. Kaikki, jotka on tuotannossa mukana on sitoutuneita henkisesti tähän juttuun, ja sillä se homma joka vuos tehdään.
  Avainasemassa on taustalla oleva yhteishenki, johon kuuluu isona osana syvä luottamus ja rehellisyys toisiamme kohtaan.

  Festareiden ajankohta
  Otettiin aikanaan aikamoinen riski, kun järjestettiin ensimmäinen tapahtuma heti kesäkuun ekalle viikolle, mutta meillä kävi hillitön tuuri siinä mielessä, että sääolosuhteet oli suotuisat ja tapahtuma oli onnistunut.
  Tapahtuma siirtyi sittemmin heinäkuun ekalle viikolle. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään heinäkuun viimeisellä viikolla siitä syystä, että yöt alkaa olemaan jo vähän pimeämpiä, joka taas tekee sen, että kaikki metsässä oleva taide tulee paremmin esille pimeässä. 

  Kosmos järjestetään siis yksityisen maanomistajan alueella: millaisia lupa-asioita tapahtuman järjestämiseen liittyy?
  Yksityinen maa ei poista lupa-asia viidakkoa vaan kaikki luvat on silti haettava. Näihin kuuluu muun muassa meluluvat, viranomaisluvat, anniskeluluvat, pelastusviranomaisenluvat. Siinä on joka vuosi aika iso prosessi. Onneksi meillä on todella hyvät suhteet kaikkiin paikallisiin viranomaisiin, joten ongelmia ei ole niiden suhteen koskaan ollut.

  Milloin Kosmoksen tuotanto aloitetaan?
  Se prosessi lähtee saman tien edellisestä tapahtumasta käyntiin. Ittel menee tapahtuman jälkeen 1-2kk pelkästää laskujen maksamiseen aikaa. Pyrin mahdollisimman paljon maksaa asioita jo ennakkoon, jotta homma vähän kevenisi. Edellisen tapahtuman jälkeen pidetään heti palautepalaveri, jossa mietitään mikä meni hyvin ja mikä meni huonosti. Palautetta kerätään joka kerta myös yleisöltä. Aina kaikkien toiveiden toteuttaminen ei ole mahdollista, mutta me pyritään aina reagoimaan palautteisiin parhaamme mukaan. Mä oon vähän huono pitää lomia. Kun mietin viimistä kuutta vuotta, niin ei kyllä oo kulunu päivääkään ilman Kosmosta. Aina on jotain, joka siihen liittyy.

  Jo heti ekana vuonna käytettiin infrastruktuurin rakentamiseen paikallisia puuseppiä sekä rakennusmestareita, ja siten luotiin samalla myös hyvät yhteistyöverkostot paikallisiin ihmisiin. Tapahtuman infra on monivuotista. Kaikki rakenteet tehdään sillä periaatteella, että ne jää sinne ja niitä voidaan käyttää myös seuraavana vuonna. Materiaalit ovat luonnollisia, jolloin ne uppoavat hyvin metsään. Osa rakenteista on siis jo valmiiksi paikallaan, mutta muuten kaikki rakennetaan joka vuosi uudelleen. Raksatiimi aloittaa hommat pari kuukautta ennen tapahtumaa. Loput festivaalin rakennusporukasta tulee paikalle 1-2 viikkoa ennen tapahtumaa ja lähtee sieltä noin viikko tapahtuman jälkeen. Maanomistaja Mika saattaa olla siellä ympäri vuoden tiimin kanssa.
  Tapahtuman purku tapahtuu aika nopeasti ja tehokkaasti. Siinä menee 2-4 päivää.

  Mitä uutta tänä vuonna?
  Suomisaundi* stage, joka tulee Asteroidiin mukaan. Asteroidissa oli jo viime vuonna prsykedeelistä rockia, mutta tänä vuonna lisänä siellä on suomisaundi. Paikalle tulee kuitenkin paljon myös ulkomaalaisia, jotka on kiinnostuneita nimenomaan suomisaundin kuulemisesta.

  Uutta on myös se, että tapahtuma järjestetään kaksi viikkoa myöhemmin kuin viime vuosina. Pimeällä taide tulee paremmin esille ja näin ollen pyritään parantamaan elämystä, jonka Kosmos kävijöilleen tarjoaa.

  Myös taidegalleria toteutetaan tänä vuonna uudella tavalla. Aiemmin käytössä oli taideteltta.

  Kuinka Kosmoksen talous rakentuu?
  Taloudellisesti vastuu tapahtumasta on Elektro Shamans yhdistyksellä.
  Ensimmäinen vuosi oli rankkavuosi. Jouduttiin luomaan kaikki ihan alusta asti, sillä metsässähän ei ollut mitään valmiiksi. Ensimmäisenä vuonna tehtiin taloudelliset isot tappiot, joita joudutaan yhä edelleen paikkaamaan. 

  Sponsoreita ei olla koskaan edes lähdetty hakemaan. Vapaus sponsoreista tekee tapahtumasta sisällöllisesti vapaan ja mistään ulkopuolisesta tahosta riippumattoman. Säätiöiltä haettavia apurahoja ollaan sen sijaan yritetty hakea, mutta jääty aina vaan ilman. Yksi vuosi saatiin yksi parin tuhannen euron apuraha, mutta sillä ei kovin paljoa taloutta saatu paikattua. Tapahtuma on tuotannollisesti kallis toteuttaa. Vaikka kaikesta infrasta onkin rakennettu kestävää ja monivuotista niin meillä on ihan valtava koneisto: sähköjen tuominen metsää maksaa aivan sikana. Lisäksi noin 1000 ihmistä työskentelee joka vuosi tapahtuman eteen. Kaikki joutuvat joustamaan palkkioista ja hommaa tehdään paljon sillä, että ihmiset on henkisesti sitoutuneita tähän juttuun. Tapahtumaan ei voida myydä niin paljon lippuja, että siitä saataisi mitään rahasampoa. On otettava huomioon paikalliset asukkaan ja niin edelleen. Raja on siis vedettävä siinä, paljonko porukkaa on mahdollista ottaa sisään. Mutta eihän tätä tapahtumaa rahan takia tehdäkään.

  Se, että apurahasäätiöt eivät ole lähteneet tapahtumaa tukemaan on kuitenkin mysteeristä: Kosmos on Suomen suurin taidetapahtuma. Missään muussa tapahtumassa ei ole näin suurta määrää taidetta kuin Kosmoksessa.
  Elannon eteen on tehtävä kaikkien ympäri vuoden myös muita töitä. Itse toimin DJ:na ja sitten muissa tapahtumatuotannollisissa tehtävissä kuten Circus- ravintolan konserttimanagerina ja Utopia tapahtumassa Suvilahdessa.

  Onko joku mikä mennyt erityisen hyvin tai yllättänyt?
  Se miten hyvin ihmiset käyttäytyy ja kunnioittaa toisiaan. Kosmoksessa on ihan mielettömän hyvä yhteishenki ihmisten keskuudessa ja jokainen pitää huolen toisistaan. Meillä ei ole mitään Poliisin merkintöjä ja meillä erittäin hyvät suhteet viranomaisiin. Sekin kertoo siitä, miten hyvin jengi oikeesti käyttäytyy. Porukka on ottanu Kosmoksen omakseen ja sitoutuneet siihen. Kosmokseen kaikki on tervetulleita. Se on tosi hyvä juttu, koska ihmisten viihtyvyys on se, joka on kaikista tärkeintä. 

   Mikä on Kosmoksen jatkumo?
  Alun perin ajateltiin, että me tuotetaan tätä tapahtumaa maksimissaan kolme vuotta. Meillä oli ajatus, että olis siistii, kun olis jonain päivänä olemassa metsäfestarit, jotka myytäisi loppuun. No nyt on kuudes vuosi menossa ja tämä on nyt toinen vuosi peräkkäin, kun tapahtuma myytiin ennakkoon loppuun! Seitsemättä tapahtumaa aletaan tuottamaan heti kun edellinen on saatu päätökseen.

  Eli Kosmos on tullut siis jäädäkseen?
  Kyllä, ehdottomasti! Tähän tapahtumaan on sitoutunut niin moni ihminen – siitä on tullut tosi tärkee juttu monille. Ei sitä vois tehdä, että yhtäkkiä me otettaiski tää tapahtuma pois.

  Oma unelma olis, että jonain päivänä vaan vois katella tapahtuman rakentumista Pina Colada kädessä. Mutta toisaalta, ei sitä varmaan ees osais olla tekemättä ite mitään! -Harri nauraa 

  *Suomisaundi on nimitys eräällä psytrance -tyylille, jota tuotetaan erityisesti Suomessa, josta se on myös saanut alkunsa 1990-luvun puolivälin tienoilla. Suomisaundia tuotetaan suomen lisäksi myös muissa maissa kuten Australiassa, Venäjällä ja Japanissa, vaikka usein vain suomalaiset käyttävätkin kyseistä nimitystä.
  Lähde: Wikipedia

   

   

  Artikkeli Emma Jäntti
  Kuvat Emma Jäntti, Otto Venäläinen