fbpx
 • Provinssi karuselli

  Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen sanoo, ettei hän pärjäisi ilman osaavia eturivin tuottajia apunaan. Ammattilaistuottajien tuki ja eri osa-alueiden vastuuhenkilöt mahdollistavat sen, että Sami saa keskittyä kokonaisvaltaisesti asiakaskokemukseen ja yleisesti liiketoimintakonseptien kehittämiseen. 

   Mikä tapahtuma: Provinssi

  Missä & milloin: Seinäjoki, 27.-29.6. 2019 Seinäjoen Törnävänsaarella

  Järjestäjä: Seinäjoki Festivals Oy 

  Haastateltava: Sami Rumpunen, festivaalijohtaja. 

  Sami polku Provinssin tapahtuman pariin saa alkunsa Vaasasta, jossa hän teki tutkijan töitä Vaasan yliopistossa. Hän kertoo kyllästyneensä Vaasan suppeaan livemusiikkitarjontaan ja päätti tehdä asialle jotain. Loppujen lopuksi hän päätyi tuottamaan lähes 300 yhtyettä noin 13 eri keikkapaikkaan Vaasassa ja tässä vaiheessa Provinssi kiinnostui hänestä. Sami lähti mukaan Provinssin ohjelmatyöryhmään sekä hallitukseen vuonna 2010. Tällöin mukanaolo Provinssissa oli vielä harrastus ja festivaalijohtajana hän on toiminut vuodesta 2014 alkaen.

  Mistä Provinssissa on oikein kyse?

  Provinssi järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1979, tuolloin nimellä Provinssirock. Tänä vuonna festivaali järjestetään siis jo 41.kerran. Tapahtumaa on järjestetty vuosien saatossa niin yksi-, kaksi-, kolme- kuin nelipäiväisenäkin. Tänä vuonna tapahtuma on kolmipäiväinen festivaali, jossa esiintyy 91 kansainvälistä sekä kotimaista eturivin artistia viidellä eri lavalla. Lisäksi erilaisissa esityksissä, esiintyjäryhmissä sekä sidehow-ohjelmissa on mukana melkein 100 henkilöä. Sideshow -ohjelmassa on mukana mm. taikureita, akrobaatteja, mentalisti, dj:tä, ja sambaryhmää, jotka esiintyvät festivaalialueella mitä erilaisimmissa paikoissa, kuten alueelle rakennetuissa ladoissa tai tuoduissa konteissa. Tapahtuman kävijämääräennätys on vuodelta 2011, jolloin kävijöitä oli yli 80 000. Vuonna 2018 kävijöitä oli 76 000 ja tänä vuonna Provinssi yltänee lähelle viimevuotista kävijämäärää.

  Millainen ydinporukka on Provinssin takana?

  Provinssin ydintiimissä on kokopäivätyötä tekevän Samin lisäksi puoliaikainen toimitusjohtaja Marko Kivelä, joka vastaa hallinnosta ja taloudesta. Samin vastuulla on liiketoiminnan kehittäminen – tapahtuman tuotannon osalta Sami lähinnä ideoi uusia palveluita ja elementtejä elämyslähtöisesti eikä niinkään osallistu itse tuotannolliseen tekemiseen. Sami sanoo suurimman osa hänen ajastaan kuuluvan jollain tavalla kaupalliseen toimintaan ja sen kehittämiseen – erityisesti kaupallisiin kumppanuuksiin. Tärkein vastuu on tuotantopäälliköllä Ville Koivistolla, jonka toimesta tapahtuma nousee suunnitelmallisesti ja aikataulussa pystyyn. Lisäksi ympärivuotisesti tapahtuman tuotannossa on mukana toimistopäällikkö, jonka vastuulla on mm. asiakaskontaktien hallinta ja toimiston arjen sujuvuus.  Provinssin tuotannossa tehtäviä on jaettu ns. roolituottajille, joilla on vastuullaan erilaisia vastuualueita kuten esimerkiksi ympäristö, artistituotanto tai henkilöstökoordinaatio. Ympäri vuoden tapahtuman parissa työskentelee noin 10 hengen ydintiimi, mutta vain muutamat valtaosin Provinssin parissa. Lisäosaamista tapahtuman tuotantoon tulee myös Seinäjoki Festivalsin osaomistajan Fullsteamin kautta. Ohjelman rakentaminen, tiedottaminen, markkinointi ja lipunmyynnin koordinointi hoituu sieltä käsin. 

  Tapahtumassa työskentelee myös melkoinen määrä talkoolaisia; 1000-1200 henkilöä vuosittain! Tärkeänä työntekijäryhmänä onnistumisen kannalta Sami nostaa myös Securitas Eventsin, joka vastaa tapahtuman turvallisuudesta. Toinen tärkeä ulkoistettu palvelu on ravintolatoiminta, josta vastaa Helsingin Rock n’ Roll oy. Sami toteaa, että mikäli haluaa tuottaa ravintolat ja turvallisuuden parhaiden mahdollisten tekijöiden kanssa, on nämä palvelut ostettava ulkoa.

  Lisäksi vuosittain n. kahdeksan tuottajaharjoittelijaa saa näköalapaikan suuren tapahtuman tuottamiseen Provinssin kautta. 

  Miten Sami kokee roolinsa festivaalijohtajana?

  Sami ei pidä itseään tuottajana, siinä mielessä kuin yleensä tuottajan rooli koetaan. Hän sanoo, että ilman tapahtuman tuotannossa mukana olevia eturivin tuottajia hän ei pystyisi keskittymään rooliinsa joka hänellä tapahtuman kokonaisuudessa on. 

  Taustatiimin rautaisesta ammattitaidosta tapahtuman taustalla kertoo mm. tapahtuman tuotantopäällikön Ville Koiviston pokaama vuoden tuottaja -palkinto viime syksyn Industry Awards -gaalassa.

  Osaavien tuottajien avulla Sami pystyy käyttämään aikaansa tapahtuman kehittämiseen, keskittymään elämyksellisyyden luomiseen, kaupallisten konseptien rakentamiseen, myyntiin ja kehittämiseen.  Hänen otteensa tuotantoon keskittyy siihen, miten tapahtuman kokonaiselämys on mahdollisimman innostava ja , sillä kokonaisuuden muodostaa myös paljon muukin kuin pelkästään eturivin artistit. Hän ideoi, visiot, konseptoi ja kehittää. Tuottajat puolestaan tekevät ideat ja suunnitelmat todeksi tapahtumakävijälle. Sami kokeekin olevansa yllättävän kaukana itse konkreettisesta tekemisestä ja tuottamisesta perinteisessä mielessä. Näin hän voi keskittyä tapahtumaan kokonaisuuteena ja ennen kaikkea sijoittaa aikaansa myyntiin ja muuhun liiketoiminnalliseen työhön. Samin mielestä Suomessa tuottajaosaaminen on vahvaa, mutta hän näkee, että elämyksellisyyden rakentamiseen tai kaupallisuuteen ja myyntiin ei resursoida Suomen festarikentällä tarpeeksi.  

  Mitä festivaalituottaja tekee tapahtuman aikana? 

  Kiireisimmät viikot tapahtuman tuotannossa ovat sitä edeltävät 2-3 viikkoa. Samin oma fokus alkaa osittain siirtyä tuleviin vuosiin jo ennen tapahtuman alkua. Suunnittelutyö on jatkuvaa. Edellisen festivaalin aikana tehdään jo ensimmäisiä konkreettisia suunnitelmia ja jopa toimenpidelistauksia seuraavia vuosia varten. Itse tapahtuman ja siitä käydyn palautekeskustelun jälkeen on paikallaan pieni huokaisu. Seuraavan vuoden työt alkavat toden teolla jo heti syksyllä mm. neuvotteluilla tavarantoimittajien ja alihankkijoiden kanssa. Kaupallisia kumppanuuksia rakennetaan ympäri vuoden, esiintyjiä suunnitellaan parhaillaan jopa vuodelle 2021 saakka.

  Tapahtuman rahoitus

  Provinssin suurin tulonlähde on lipunmyynti ja ravintolatoiminta. Merkittävä osuus on myös yhteistyökumppanuuksilla, joiden osuus on noussut jo yli 15 %:iin tapahtuman liikevaihdosta. Se on jopa kolminkertaistunut vuosien saatossa.

  Tänä vuonna mielen päällä tuotannosta?

  Muuttuneen alkoholilain myötä moni tapahtuma on päätynyt järjestämään tapahtumansa K-18 tapahtumana. Provinssinkaan kävijämäärissä eivät alaikäiset ole suuressa roolissa, mutta tapahtuma haluaa edelleen tarjota elämyksiä myös alaikäisille ja investoida näin uusien festarikävijäsukupolvien syntyyn. Koska täysi-ikäisiä on kuitenkin tapahtuman yleisöstä ylivoimainen valtaosa, kulutetaan huomattavasti aikaa ravintola-alueiden suunnitteluun niin, että täysi-ikäisiä kyetään palvelemaan korkeatasoisesti, mutta alaikäinen saa nauttia muilta osin täysimääräisesti festarista. Sami toteaa, että tällaiseen työhön on kuitenkin reilusti aikaa ja tilaa, koska Provinssissa ei muutoin ole radikaaleja tuotannollisia muutoksia viime vuoteen ja ryhmä työskentelytapoineen on vakiintunut.

  Mikä on ollut mieleenpainuvin kommellus tai muu seikka, jota on sattunut tuotannon aikana?

  Viime vuonna maailmanpyörämme hajosi vain 6 päivää ennen tapahtumaa ja sen saapumista Suomeen. Puhelinsoitto Vesa Keskiselle ratkaisi ongelman – Miljoona-tivoli lainasi maailmanpyörää pikaisella varoajalla.

  Tiesitkö tätä Provinssista?

  WC-määriin tapahtumissa on olemassa tarkat viranomaisohjeistukset. Provinssi on aina ylittänyt ohjeistusmäärät, mutta silti asiasta on saatu asiakaspalautetta ja siihen päätettiin reagoida: WC-määrä tuplattiin vuodelle 2018, jolloin WCasiakaspaikkoja oli jo reilusti yli 600. Paljon puhutaan tapahtumien WOW-efekteistä ja niiden luomisen tärkeydestä, mutta ensin on oltava perusasiat kunnossa: sisääntulo ja poistuminen vaivatonta, WC-ratkaisut toimivia, hygieniasta on huolehdittu ja ravintolapalvelut kunnossa.

  Tai tiesitkö tätä?

  Tapahtumassa jaetaan ilmaisina yhteensä yli 10 000 Kismet-patukkaa!

  Kuvat:Provinssi

  ProvinssiProvinssiProvinssiProvinssi