fbpx
 • tykypäivä

  On kaunis heinäkuinen sunnuntai-ilta, kun saavun Taidekeskus Antarekselle. Vastassa minua on kuvanveistäjä Tiiu Anttinen, joka toivottaa minut ja ystäväni lämpimästi tervetulleiksi taiteilijaresidenssin vieraiksi.

  Tämä on toinen kertani Taidekeskus Antareksella. Ensimmäisen kerran saavuin paikalle kuoleman väsyneenä. Koronakevät oli todella työntäyteinen ja voimavarat pitkän puurtamisen jälkeen, olivat todella kortilla. Muistan, kuinka jo ajomatkan aikana Helsingistä Sippolaan stressitasot alkoivat laskemaan. Maisemat muuttuivat aina vaan kauniimmiksi ja lopulta saavuin luonnon keskellä sijaitsevan taidekeskuksen pihaan. Vaikka kaikki kapasiteettini olivat olleet pidemmän aikaa täydellä teholla ja kovalevy kirjaimellisesti täynnä, jo yhden yön jälkeen alkoi luovuus jälleen kukkimaan. Suuret valkeat tilat, jonka seiniä koristi, erilaiset taideteokset saivat väsyneen mielen elpymään. Tänne paikkaan tulisin varmasti vielä uudelleen – moneen kertaan.

  Tiiu Anttinen

  Tiiu Anttinen

  Tiiu Anttinen on kuvanveistäjä, joka toimii Taidekeskus Antareksen johdossa. Antares on syntynyt jo vuonna 2010 Ruokolahdella. Nykyisissä tiloissaan Sippolan entisessä Meijerissä taidekeskus on toiminut vuodesta 2013 alkaen.

  Sisätilat käsittävät hulppeat 2000 m², joista neljäsosa on asuintilaa.  Vuokrattavana ovat galleriatilat 430m², joista löytyy asianmukaiset galleriavalot taidenäyttelyjen järjestämiseen. Lisäksi elokuvateatteritila, kahvio, sekä grafiikan paja. Paikanpäältä löytyy harvinaisuutena mm. puominosturi, joka on oiva työväline kuvanveistoon. Lisäksi käytössä on välineet hitsaukseen, metallivaluun, litografiaan ja syväpainotyöskentelyyn. Kulttuuriyhdistys Antareksen muodostaa yhteensä 27 ammattitaiteilijaa, joilla kaikilla on omat osaamisalueensa. Tämän ammattilaisjoukon ansiosta syntyy TYKY- ja TYHY -päivän ohjelmat, jotka voivat sisältää muun muassa luovaa maalaamista, -piirtämistä, mallipiirtämistä, joogaa, kansanmusiikkia sekä kansanlaulua ja niin edelleen.

   

   

  Katso video Taidekeskus Antarekselta

  Videolla kuultava musiikki tallentui Zoom nauhuriini kun soitin Taidekeskus Antareksen Sisällä -näyttelystä löytyvää Sanfrid Hasselqvistin Kommunikaatio -teosta 

  residenssi

  Residenssihuone

  Antarekselta löytyy ohjelmaa ympäri vuoden. Kesäisin tiloissa on taidenäyttelyitä ja kesäkahvila. Muina vuoden aikoina paikan päällä järjestetään taidesisältöisiä kursseja sekä work shoppeja. Tilat soveltuvat loistavasti taidenäyttelyiden järjestämiseen, mutta yhtä hyvin myös konsertteihin, juhliin ja yksityisiin tapahtumiin. Lisäksi Antares vuokraa työskentelytiloja taiteilijoille ja järjestää residenssitoimintaa. Talon yläkerrasta löytyy neljä kappaletta residenssihuoneita, joissa on yhteensä kahdeksan petipaikkaa. Residenssin yhteydessä on myös tilat ruuan valmistukseen, kaksi wc:tä, suihku sekä sauna. Taidekeskuksen yhteydessä on myös asuinhuoneistoja pidempi aikaisempaan asumiseen. Tilojen äänieristykset ovat hyvät, eikä suuren salin juhlahumu häiritse asukkaita paksujen jykevien seinien lävitse. Myös Antareksen pihapiiriin on helppo laajentaa tapahtumien sisältöjä. Tänä kesänä käytössä on myös takapihalta löytyvä Meijerin metsä, jonne on syntynyt elokuuhun asti nähtävä ympäristötaidenäyttely.

  Pitkäkosken entinen puuhiomo

  Pitkäkosken entinen puuhiomo

  Tiiu asuu yhdessä miehensä Pasi Rantalan kanssa yhdessä asunnoista. He tuntevat hyvin seudun luontokohteet ja myös mielenkiintoiset nähtävyydet. Pääsemme pariskunnan johdattamana katsomaan mm. luonnon valtaamaa entistä puuhiomoa.

  Matkan varrella Tiiun mukaan tarttuu useita syötäviä sieniä. Hän kertoo olevansa entiseltä ammatiltaan biologi. Luonto on myös osana Tiiun taidetta:

  Antareksen ympäristöstä löytyy useampia Tiiun teoksia, jotka maastoutuvat hyvin luonnon sekaan.

  Yksi teoksista on kaksi osainen betoniveistos nimeltään Mariaanit. Tarkoitus on, että teos sammaloituu ajan kanssa, jolloin se muuttaa muotoaan vielä moneen kertaan tulevien vuosien aikana.

  Tiiu Anttinen Mariaanit osa 1/2

  Tiiu Anttinen Mariaanit osa 1/2

  Yöllä kuulen residenssin ikkunasta sirkkojen siritystä. Lähden äänittämään sirityksen talteen. Kenties tästä syntyy vielä jotain uutta.
  Kiitos jälleen kerran voimaannuttavasti vierailusta.

  tapahtumatila

  Myös Taidekeskus Antareksen löydät Evenderin avulla

  Lue lisää TYHY -päivän ohjelmista, kurssitoiminnasta ja tilojen vuokraamisesta täältä.

  Teksti, kuvat ja video Emma Jäntti