fbpx
 • KUOPIO

  Tapahtumakaupunki Kuopio on Pohjois-Savon maakuntakeskus, joka on tänä päivänä jo Suomen kahdeksanneksi suurin kaupunki ja itä-Suomen suurin kaupunki 120 tuhannella asukkaallaan. Pääsin haastattelemaan Kuopion apulaiskaupunginjohtajaa Pekka Vähäkangasta ja tiedustelemaan, mitkä ovat yhä vain kasvavan kaupungin salaisuus.

   

  Pekka Vähäkangas

  Pekka Vähäkangas Kuvaaja: Vicente Serra, Kuopio kaupunki

  Tapaamisessa minua odottaa leppoisa ja hyväntuulinen mies, joka kertoo, että Kuopiossa ei turhaan stressailla. Hän kertoo, että ihmisten kävelytahtia on jopa tutkittu, ja Kuopiossa se on yksi rauhallisimpia, joka kertoo puolestaan siitä, että ihmiset osaavat ottaa täällä lungisti.

  Kuopion kaupungin kasvuvauhti on aina vaan kiihtyvämpää ja jopa Korona-ajassa Kuopion matkailu kasvoi sesonki aikaan. Pekka uskoo, että syynä Kuopion suosioon on todennäköisesti Kuopion monipuolinen vapaa-ajan tarjonta sekä opiskelu ja työmahdollisuudet.

   

  Mitä kaikkea Kuopiosta sitten löytyy?

  Tapahtumakaupunki Kuopio haluaa olla monipuolisten tapahtumien kaupunki ja siten mahdollistaa sen, että jokaisella löytyy aina jotain, joka kiinnostaa!

  Kuopio tunnetaan erityisesti muun muassa Kuopio Tanssii ja Soi eli Kuopio Dance Festivaalista, joka tunnetaan maailmalla asti. Lisäksi Kuopiossa järjestetään vuosittain Kuopiorock, Kuopion komedia festival ja maailmanlaajuinen konsepti ANTI – Contemorary  Art Festival.

  Taidesisältöisten tapahtumien lisäksi Kuopiossa järjestetään suuri määrä urheilutapahtumia. Kuopion Tahko on yksi keskeisempiä urheilupaikkoja, joka vetää matkailijoita puoleensa. Kuopiosta löytyy iso joukko pääsarja seuroja ja myös nuorten urheilusisältöiset kesäleirit, tuovat joka vuosi tuhansia nuoria Kuopioon. Uutena tulokkaana Kuopiossa tullaan järjestämään maailman pohjoisin IRONMAN tapahtuma. Tällä hetkellä eteläisin järjestetään puolestaan Hawaijilla. Tapahtuman oli tarkoitus toteutua ensimmäisen kerran vuonna 2020, mutta Korona siirsi tapahtumaa vuodella.

   

  Eikä siinä vielä kaikki – lisäksi Kuopio on yksi gastronomian keidas!

  Yksi Kuopion tunnetuimpia tapahtumia on Kuopion Viinijuhlat, jonka lisäksi Kuopio tunnetaan monipuolisesta ravintola tarjonnasta, joiden keittiöt tarjoilevat mitä herkullisimpia annoksia lähiruokaa suosien. Kuopio onkin saanut European Region of Gastronomy -tittelin, jonka juhlavuosia vietetään parhaillaan 2020-2021. Kuopiossa on päästy nauttimaan myös katuruoka tapahtumista, joissa osallistujat pääsevät maistelemaan mitä herkullisimpia annoksia eri ravintoloitsijoiden loihtimana.

  Pekka kertoo, että Kuopion tavoitteena on olla erilainen ja tuoda ihmisille aina jotain uutta. Se on hyvin uponnut helposti innostuviin savolaisiin. Kuopion slogan onkin “Yllättäviä kohtaamisia”.

   

  Suosituimmat tapahtumapaikat Kuopiossa

  Suositummiksia tapahtumapaikoiksi Kuopiossa Pekka listaa Sataman, Torin, Väinölänniemen, Puijon urheilulaakson sekä Tahkon laajasti. Sisätiloista suosituimpia ovat Kuopiohalli ja –jäähalli, Kuopion Musiikkikeskus, joka on yksi Suomen parhaiten tuottavia musiikkikeskuksia ja se toimii Kuopion orkersterin kotisalina. Musiikkikeskuksen yhteydessä sijaitsee taidekampus, joten se on aktiivisesti opiskelijoiden käytössä. Myös ihan vasta uudistettu Teatteri lukeutuu suosituimpiin paikkoihin. Kuopion Stadion on vasta kehitteillä, mutta tulee varmasti tulevaisuudessa toimimaan yhtenä suosituimmista paikoista.

  Puijon urheilulaakso

  Kuva: Kuopion kaupunki

  Millaisia hyötyjä tapahtumista on kaupungille?

  Vähittäisruokakauppa on se, joka hyötyy eniten, mutta myös muu kauppiaat hyötyvät merkittävästi. Lisäksi ravintolat ja hotellit hyötyvät erityisen paljon. Kuopio on yksi Suomen merkittävimpiä matkailukohteita ja kotimaanmatkailu on aina ollut Kuopiossa suurta. Korona-aika jopa paransi kesän sesonki aikana tuloksia. Meillä on todella iso kapasiteetti majoittaa matkailijoita. Toivomme, että tapahtumia olisi ympäri vuoden, jolloin matkailijoita varten varatut resurssit olisivat mahdollisimman hyvin ympäri vuoden käytössä.

  Kun on monipuolista tarjontaa, pystymme antamaan jokaiselle jotain – näin tapahtumat tukevat myös toinen toisiaan. Erityisesti pienemmät tapahtumat hyötyvät isommista tapahtumista.

  Kokonaisuudessaan kaupunki hyötyy tapahtumista, sillä ne lisäävät kaupungin kiinnostavuutta ja siten tuovat lisää asukkaita.

  Ennen Kuopiorock tapahtumaa, Kuopio oli vähän kuin valkoinen kartta nuorison silmissä. Tapahtuman tulo kuopioon aktivoi myös nuoria. Kuopiohan on niin yliopisto kuin ammattikorkeakoulu kaupunki ja myös oppilaitokset näkivät tapahtuman tulon Kuopioon hyödyllisenä. Opiskelijoita tulee lisää sitä myöten, kun heille on kiinnostavaa aktiviteettia. Yleisesti vapaa-ajan tekeminen ja harrastuneisuus on tärkeä osa viihtyvyyttä.

   

  Korona on runnonut alaa nyt todella kovalla kädellä. Onko koronan vuoksi olemassa jonkinlaisia erityisiä suunnitelmia siihen, miten kaupunki voi tukea tapahtuma-alaa?

  Muun muassa Kuopio Tanssii ja Soi:n kanssa tehtiin niin, että se järjestettiin pieni mutoisempana ja osana tapahtumaa hyödynnettiin virtuaalisuutta, kuten streamausta. Tuimme tapahtumaa merkittävällä taloudellisella panoksella, sillä koemme tapahtuman oleellisena osana kaupungin imagoa. Osan kanssa on tehty niin, että tuet on siirretty suoraan tuleviin tapahtumiin, ilman, että niitä joutuu hakea enää erikseen uudelleen. Haluamme ehdottomasti pitää tapahtumat elossa, sillä ne ovat kaupungille merkittäviä.

  Osan kanssa joudutaan miettimään keinoja, miten on mahdollista tukea, sillä kaupunginkin kassa on rajallinen. Toivomme todella paljon, että Valtio osoittaisi myös oman panoksensa tapahtumien selviämiseksi korona-ajan ylitse. On tärkeää, että myös valtio osoittaa oman vastuullisuutensa.

  KUOPIO

  Kuva: Kuopion kaupunki

  Yleisellä tasolla: mitä tapahtumajärjestäjän tulee ottaa huomioon?

  Kysyessäni Pekan vinkkejä tapahtuman järjestämiseen Pekka nostaa esille tärkeänä seikkana sen, että tapahtumatuotannon talous tulee olla kestävällä pohjalla. Kun tapahtuman toteutuksen suunnittelee alusta saakka kestäväksi, se voi muodostua pysyväksi ja näin ollen elinkaareltaan pitkäksi. Järjestyksenvalvojat ja muut tämän tyyppiset peruselementit tulee olla selkeät. Missä ja milloin tapahtuma järjestetään on syytä miettiä hyvin On myös hyödyllistä suunnitella tapahtuma sellaiseen ajankohtaan, että ei tulisi kovasti päällekkäisyyksiä muiden samaa kohderyhmää puhuttelevien tapahtumien kesken. Toki joskus erityisesti pienemmissä tapahtumissa, useampi tapahtuma samaan aikaan on voinut tukea toinen toisiaan.
  Kaupunki antaa mieluusti käytännön vinkkejä ja neuvoja – eikun rohkeasti vaan yhteyttä meihin niin lähdetään katsomaan miten voidaan olla konkreettisesti tukena.

  Kuopiossa on yleisesti ollut todella hyvä pöhinä tapahtumien tiimoilta. Täällä on hyvä järjestää tapahtumia ja palautteiden pohjalta parannetaan ja kehitetään. Sellainen tuntuma on, että kunhan tästä koronasta päästään, niin voidaan palata taas siihen, mihin jäätiin.

   

  Tapahtumajärjestäjän tuki

  Kuopion kaupunki haluaa toimia tapahtumajärjestäjien kanssa aktiivisessa vuorovaikutuksessa ja tarjoaa tapahtumajärjestäjän tueksi strategista ohjausta ja tarvittavaa informaatiota, kuten neuvoa lupa-asioissa ja niin edelleen. Kaupungilla on käytössään niin sanottu foorum periaate; tapahtumajärjestäjille järjestetään omia tapaamisia, joissa on mahdollista päästä oppimaan uutta ja saada vertaistukea. Kaupungin ensisijainen panos on, että infra on kunnossa, sitä pidetään yllä ja kohennetaan. Ensisijaisena priotiteettinä on, että tapahtumista halutaan kestäviä ja monivuotisia. Emme mene koskaan eurot edellä, vaan katsotaan kokonaiskuvaa. Kun kyseessä on tapahtuma, joka on kaupunki strategian mukainen tai sen katsotaan edistävän kaupungin hyvinvointia ja elinkeinoa myös Kaupunki voi satsata tapahtumaan euroja. Toisinaan kaupunki voi tukea tapahtumajärjestäjää tarjoamalla tapahtuma-alueen eli tilan tai toimia markkinoinnissa kumppanina. Tavoite on, että jokaisen tapahtuman päätteeksi pidetään aina palautekeskustelu, jossa tarkastellaan mikä meni hyvin ja missä kohdin on parannettavaa. Kaupungilta löytyy kattava tapahtumajärjestäjän opas, josta löytyy hyödyllistä tietoa tapahtumajärjestäjän tueksi.

   

  Mikä sitten on Kuopion kaupungin strategia?

  Strategiana on olla nopeimmin kehittyvä tapahtumakaupunki. Pyrimme siihen, että kaupungissa järjestetään monipuolisesti erilaisia tapahtumia.

  Huomioimme resurssiviisauden, kestävän kehittämisen, vastuullisuuden, hyvinvoinnin edistämisen, kaupungin elinkeinotoiminnan kehittämisen, päihteettömyyden – erityisesti kun kyseessä on lasten ja nuorten tapahtuma. Jos tapahtumassa on päihteitä on tarjolla, suosimme sitä, että myös tarjoilu hoidetaan huolellisesti ja fiksusti. Satsaamme mieluusti infraan, siten, että voidaan suosia tapahtumapaikkoina kestäviä ratkaisuja väliaikaisten rakennelmien sijaan. Vakiintuneet tapahtumat ovat merkittäviä kaupungin kannalta, ja niitä myös tuetaan sen mukaisesti.

  Jatkuva kehitys on oleellinen osa strategiaa. Emme halua jämähtää paikalleen ja siihen liittyy puolestaan hyvin monipuolista yhteistyötä.

   

  Kuopion kaupunki on myös Evenderin kumppani ja näin osiltaan tukenut tapahtuma-alan kehitystä sekä selviämistä myös koronakriisin aikana.

  Pääset tutustumaan Kuopion tapahtumapalveluihin Evenderin sivuilta oman välilehden kautta. Tutustu myös Kuopion kaupungin tapahtumatiloihin.Tavoitat Kuopion kaupungin näppärästi sivujemme kautta ILMAN välikäsiä ja ILMAN välityspalkkiota.

  Kiitos Pekka haastattelusta!