fbpx
 • Ilotulitukset

  Tietoa ja vinkkejä ilotulituksen järjestämiseen.

  Vuosi lähenee loppuaan ja ilotulitusten sesonkiaika käy kuumimmillaan. Ilotulituksia voi ampua ympäri vuoden tietyin rajoituksin. Haastattelin ilotulitusmestaria, Suomen Pyrotekniikkaa ja otin selvää mitä pitää ottaa huomioon ilotulituksia järjestettäessä. Suomen Pyrotekniikalta kysymyksiini vastasi rautaisella ammattitaidolla Aki Niittymäki.

  Ilotulituksia ammutaan joka maan kolkassa. Eurooppaan ilotulitukset toi Marco Polo 1200-luvulla, mutta alun perin ilotulitukset ovat peräisin muinaisesta Kiinasta, jossa niitä käytettiin pahojen henkien karkottamiseksi. Nykyään ilotulituksia ammutaan eri juhlatilaisuuksissa, usein musiikin säestäminä. Ilotulitusten ampumisesta järjestetään myös kansallisia ja kansainvälisiä kilpailuja. Suomessa toimii myös Ilotulitustaiteen edistämisyhteisö Ry, johon Suomen Pyrotekniikkakin kuuluu. Yhdistyksessä on mukana monia pirskahtelevia ja silmiä hiveleviä esityksiä tuottavia alan yrityksiä. Yhdistys kehittää ja edistää ilotulituksiin liittyviä asioita yhdessä viranomaisten kanssa.

  Alla oleva video on Suomen Pyrotekniikan ilotulitus kansainvälisestä Arte World kilpailusta vuodelta 2017. Kyseinen ilotulitus toi Suomen Pyrotekniikalle kilpailussa ensimmäisen sijan.

  Ilotulitusten ehdoton suurin menekki on uutena vuotena. Toinen suuri sesonki on elokuun viimeinen viikonloppu, jolloin vietetään Venetsialaisia. Helpoimmalla ilotulituksen järjestämisessä pääsee, kun jättää sen ammattilaisten huoleksi. Niittymäki kertoo, että ammattinäytösten jälkeen ympäristöön ei jää mitään luonnossa hajoamattomia materiaaleja ja näytöksen järjestäjä siivoaa aina ammunta-alueen. Ammattilaisia käytettäessä he huolehtivat myös kaikki vakuutukset sekä viranomaisilmoitukset puolestasi.

  Ympäristöasiat

  Ihmisten mielikuvat ilotulitusten vaarallisuudesta ympäristölle saattavat olla vääristyneitä. Myönnän, etten itsekään tiennyt miten hyvin ilotulitukset ovat kehittyneet viime vuosina. Monien raskasmetallien sekä vaarallisten kemikaalien käyttö on kielletty vuosia sitten. Tilalle on kehitelty ympäristöystävällisempiä ilotulitteita. Suomen uuden vuoden ilotulitusten päästöistä on tehty tutkimuksia. Tulosten mukaan kaikki Suomessa ammutut uuden vuoden ilotulitukset vastaavat päästöiltään yhden ison kaupungin yhden päivän liikenteestä aiheutuvia päästöjä.

  Niittymäki kertoo laadunvalvonnan ja tuotetestausten hoituvan heidän omalla koeammunta- alueellaan. Suomen Pyrotekniikan jälkeä pääset ihastelemaan esim. Summerin Boom sarjassa tai katsomalla Helsingin kaupungin ilotulitusta (televisioidaan suorana) 31.12.2018.

  Ilotulitus osana tapahtumaa

  Ammattinäytöksiä järjestettäessä paikka ja budjetti ratkaisevat millaisia tuotteita pystytään käyttämään. Vaihtoehtoja Niittymäki mainitsee olevan yhtä paljon, kun on tapahtumiakin. Parhaan lopputuloksen saa, kun kertoo tapahtuman luonteen, budjetin, paikan, toiveet ja jättää ammattilaiselle vapaat kädet suunnitteluun. Niittymäki huomauttaa, ettei yksityisellä kuluttajalla ole oikeutta toteuttaa ilotulitusta, mikäli se ammutaan näytöstyyppisenä yleisenä tapahtumana. Ammatti-ilotulituksia saa siis ampua yritys, jolla on TUKES:n lupa.

  Akin vinkit ilotulittajille:

  • Mieti tilan käyttö eli miten täytät taivasta.
  • Värien tasapaino on ratkaiseva.
  • Valitse ampumajärjestys tarkasti ja luo hyvä finaali.
  • Älä pelkää taukoja.
  • Patoja eli valmiiita pattereita käytettäessä pidä niitä taivaan ”täytteenä”. Pata ampuu 50-100 laukausta noin 25-50sekunnissa.

  Vaihtoehtoja perinteiselle ilotulitukselle löytyy. Aki kertoo Suomen Pyrotekniikan yhdistäneen ensimmäisenä Suomessa ilotulituksen, valoshow’n ja liekkishow’n yhdeksi musiikkisovitetuksi paketiksi.

  Vaihtoehtoisesti jokaisesta elementistä voidaan tehdä oma show tai yhdistellä elementteja miten asiakas haluaa. Laser/valoshow’hun Niittymäki pyrkii lisäämään pieninä osa-alueina pyrotekniikkaa eri muodoissa, jotta lopputulos olisi yllätyksellisempi ja näyttävämpi.

  Niittymäen mukaan valoshow/lasershow ei tuota samanlaisia voimakkaita mielihyvää tuottavia tuntemuksia kuin perinteinen ilotulitus. Siksi Niittymäki sanoo, ettei perinteistä ilotulitusta voi koskaan täysin korvata muilla vaihtoehdoilla.

  Soitin Kauppakeskus Veturin markkinointipäällikkö Monica Kuusiselle kuullakseni hieman tilaajan näkökulmaa. Kuusinen kehui prosessin vaivattomuutta ammattilaista käytettäessä. Kaikki lähtee yhteistyöpalaverista, jossa määritellään budjetti ja tila, ihan niin kuin Suomen Pyrotekniikan Aki haastattelussa mainitsi. Palaverissa käytiin toiveet läpi ja Suomen Pyrotekniikka hoiti suunnittelun ja toteutuksen annetun budjetin mukaisesti. Vartin kestäneen spektaakkelin katselijat sekä tilaaja Kauppakeskus Veturi olivat erittäin tyytyväisiä. Kaikki luvat, vakuutukset ja siivoukset hoiti Suomen Pyrotekniikka.

  Hyvä tietää

  Ilotulituksia saa ampua minä vuoden aikana tahansa, mutta ampumiseen tarvitaan lupa pelastusviranomaisilta. Poikkeuksena uusi vuosi, jolloin lupaa ei tarvita. Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä klo 18-02.  Venetsialaiset ovat myös poikkeus monessa osaa maatamme.

  Ympäristöviranomaiset saattavat asettaa melurajoituksia milloin saa ampua. Rajat ovat harvaan asutulla seudulla sekä taajamissa eri. Muista tarkistaa oman kuntasi ja alueesi käytännöt.

  Ilotulitusnäytöksestä eli ammattilaisen tuottamasta ilotulitusesityksestä on ilmoitettava paikkakunnan poliisille viimeistään kahta viikkoa ennen näytöksen järjestämistä. Tämän ilmoituksen hoitaa Tukes:n luvan saanut ilotuliteyritys, jolta olet tilaisuuteesi räiskyvän aisteja hivelevän esityksen tilannut. Poliisilla on oikeus kieltää ilotulitusnäytös.

  Mikäli kyseessä on muu kuin ilotulitusnäytös, ilotulitteiden käytöstä on ilmoitettava pelastusviranomaisille. Ilmoitus on tehtävä viisi vuorokautta ennen tapahtumaa. Pelastusviranomaisille ilmoitetaan siis sellaiset tapahtumat mitkä eivät liity yleisötilaisuuteen. Esimerkkinä ylijäämärakettien ampuminen muulloin, kun uudenvuoden vaihteen tienoilla. Ilmoituksen pääsee tekemään tästä.


  Kiitokset Suomen Pyrotekniikka, Aki Niittymäki sekä Kauppakeskus Veturi, Monica Kuusinen.

  Räiskyvää ja turvallista vuodenvaihdetta!
  Terveisin Tea Puonti